W pl ten tamron kosztuje 2200 pln
W pl ten tamron kosztuje 2200 pln
Masz czy tylko roznosisz ? Jest wolniejszy w przejeżdżaniu całej skali, bo ma krótszy minimalny dystans ostrzenia. W praktycznym użytkowaniu różnica jest minimalna. Jest gdzieś nawet filmik porównawczy.
Krążą plotki o 50/1.4 IS (Canon) w przyszłym roku, jeśli obmaLują go na czerwono, może być ciekawiej.
C 50/1.4 to nadal bardzo przyzwoite szkło, mogłoby być ciut tańsze, bo to już wiekowa konstrukcja
canon 1.8 ma ogromną zaletę w stosunku do wszystkich wymienionych obiektywów, jest lekki mały i tani. Używany 300zł nowy 500zł. Jak się trafi z autofocusem na f/2.8 obraz jest cytuje z recenzji: is ultra-sharp at all apertures in the center (just look at the sample images).
Tylko powtarzam zasłyszane opinie. Masz racje, że to jest głównie spowodowane mniejszą minimalną odległością ogniskowania. Niestety obiektyw nie ma limiter'a a "przejechanie" całego zakresu czasami jest konieczne.
W centrum to się zgadza. Na Optycznych podkreślali, że ten tani obiektyw w centrum po przymknięciu jest ostrzejszy nawet od Tamrona 45mmMi osobiście obiektyw Tamrona nie przypadł do gustu i mam wrażenie, że nie tylko mi, ponieważ ostatnio dość mocno potaniał. Ale rozumiem osoby, które potrzebują uszczelnionego obiektywu, ze stabilizacją.
Siema troche opuscilem dyskusje bo mialem wypadek maly hehe(kostka zlamana 2 sruby) i tak czytam was i dochodze do wniosku ze ciezko jest sprecyzowac ktora 50 tu z wymienionych jest adekwatna cena -jakosc opyki oraz masywnosc. Dochodze do wniosku ze moze poczekac . Nowy rok moze cos nowego wyplynie jak 85L z is w zeszlym roku ,moze canon wypusci 50 ktora bedzie uzyteczna od pelnej dziury i ostra jak sigma i bdzie masywna jak L. Sam juz noewiwm mam 600f na wydaniu w tym kierunku ogniskowej i niechcem kupic szkla gdzie bede rozczarowany pod wzgledem jakosci, mam 85 1.8 od 2 lat mocno go nie uzywam a juz mam pylki w srodku, szklo cudowne ale mogli go lepiej uszczelnic. Odrazu mowie ze 50L1.2 nie wchodzi w gre drogie szklo ,stara kastrukcja choc nawet dobra , winieta wieksza od sigmy , wiem ze w tej ogniskowej na pelnej klatce bedzie kazde szklo mialo winiete ... ale jak juz wczesniej wspomnialem cena jakosc wchodzi w gre . Sigma ciekawie sie prezentuje ma swoje wady jak kazde szklo ale czy warta ?? .mam sigme 35 art i na szczescie nie musialem nic kalibrowac ostra od pelnej dziury itp,ale czytalem ze z 50 od sigmy juz tak ladnie nie jest ?? Prawda ma ktos i moze powiedziec na ten temat?? Nie interesuja mnie informacje ze ktos cos slyszal czy czytal , liczy mi sie twarda opinia osob ktore mialy do czynienia i widzialy jak te szklo pracowalo .
Ostatnio edytowane przez p410 ; 04-01-2018 o 15:22